Doorgaan naar hoofdcontent

Over Proeven en Geloven

Ha, een blog over geloof! Eindelijk antwoord op geloofsvragen als 'wat is geloof', 'waarom geloven', 'moet dat in een kerk of kan dat ook thuis?'.

Maar in plaats van meteen diepe geloofsvragen te beantwoorden, begon ik over eten te schrijven. Over de komkommers in mijn moestuin. De voetbalpizza die ik maakte voor bij de EK. De rupsen die verschenen in de Oost-Indische kers, en die we in een schoenendoos hebben laten ontpoppen.

Nou ging dat natuurlijk over de andere helft van mijn titel. Eten is ook zo lekker concreet en toch hangt het heel erg met geloof samen.

Mijn eerste geloofsfilosofische verhaal ging over bloedworst. Vroeger een lekkernij, en op sommige plaatsen nog. Maar net als geloof is het een beetje uit de mode. Men haalt er soms de neus voor op. Maar ik vind het wel interessant.

Diepgang in het dagelijks leven

Ik dacht niet dat bloggen iets voor mij was.  Tot 2010 las ik geen blogs. Het leek me meer iets voor intellectuelen en wereldreizigers. Maar toen ik meer wilde weten over trouwen in de kerk, kwam ik op het spoor van (Engelstalige) mamablogs. Daar vormden moeders een aanmoedigende, adviserende en gezellige digitale gemeenschap. Daarbij werd soms verwezen naar pauselijke geschriften en de catechismus. Ik had tot op dat moment geen idee dat er katholieken waren, misschien op nonnen en kluizenaars na, die hun geloof zo serieus namen! Naïef misschien, maar in de seculiere opvoeding die ik heb gehad was je vrij om te geloven wat je wilde, maar niemand hechtte er veel belang aan wát je geloofde. Ongeveer of je wel of geen worst lust.

En ik had veel vragen, waar ik in mijn familie en de kerk waar ik inmiddels heen ging niet terecht kon (of durfde).

Toegeven, ik vond het eerst een beetje overdreven om als huisvrouw pauselijke geschriften te gaan lezen en zelfs je relatietips uit de catechismus te halen. Maar aan de andere kant vond ik het een betere bron dan de diverse damesbladen.

Bovendien worden zo de hersentjes eens goed benut. Want voor een kind opvoeden, getrouwd zijn en het huishouden schijn je die niet meer nodig te hebben. Daarom is het huishoudonderwijs toch afgeschaft, tegenwoordig doen we het er gewoon even bij, naast onze 'echte' baan... zo lijkt het tenminste, maar dat is een irreële verwachting die ik lekker heb losgelaten.

Een Nederlanstalige blog over geloof, dat wilde ik. Over de combinatie van het dagelijkse gezinsleven met geloofsverdieping.

Daarom gaat het hier over de encycliek van paus Franciscus Amoris Laetitia en de Theologie van het Lichaam van Paus Johannes Paulus II. En over huismoederschap als ideaal oefenterrein voor een spiritueel leven!

Mand met zes paar verschillende gebreide sokken.
Niet te vergeten mijn passie voor zelfgebreide sokken.

Humor

Humor is onmisbaar. Humor geeft luchtigheid aan serieuze onderwerpen. We larderen er de zwaardere kost mee alsof het spek is. Oké, spek is niet bepaald luchtig, maar het geeft smeuïgheid en smaak :-).

Eten

Eten koken is in zekere zin de centrale activiteit in een huishouden. Ook in de Bijbel zie je het vaak terugkomen. Niet alleen de geest, maar ook het lichaam moet gevoed worden.

Want het gaat niet alleen over woorden. Maar ook niet alleen over eten!

In de praktijk komt dat neer op: wat eten we vanavond? Favoriete, nieuwe en feestelijke recepten deel ik hier met jullie.

Helemaal mooi is het als de moestuin wat eetbaars oplevert. Paardenbloemen en brandnetels tellen mee.

Proeven = de smaak onderzoeken/waarnemen

Dan is het ook nog eens zo, dat groenten snijden en in pannen roeren rustgevend kan werken.

En niets maakt een gezin zo tevreden als een lekkere maaltijd.

Behalve computeren zegt Bud.

Lezend persoon met koptelefoon op met de tekst: Over eten en over geloof zijn veel boeken geschreven - het lezen daarvan geldt voor mij als hobby.
Over eten en over geloof zijn veel boeken geschreven.
Het lezen daarvan geldt voor mij als hobby.


Minecraft Monday

In de rubriek Minecraft Monday verdiep ik me in de gamewereld van tienerzoon Bud. Dat probeer ik een beetje te beschrijven voor ouders en andere belangstellenden zodat ook zij onze 'jeugd van tegenwoordig' beter kunnen begrijpen.

Voor een project van de kerk heeft Bud een wereld gemaakt, waarin kinderen samen bouwen aan een gemeenschap. Met een kerk, huizen, een pretpark, een vrachtwagendistributiebedrijf, kantoren, spoorwegen en een kinderboerderij.

Collage van afbeeldingen uit Minecraft uit de St. Maartenwereld.

Hij heeft regelmatig nieuwe projecten, waarvan ik jullie graag op de hoogte houd :-).

Inspiratie

Over geloof mag gepraat worden (het zou toch vreemd zijn als je alleen de seculiere levensstijl zou mogen uitdragen). Ik hoop het gesprek aan te zwengelen en te inspireren. Proeven en Geloven is ontstaan toen ik zelf naar inspiratie zocht.

Trouwens, Bud en Stud (en eerst ook Jud) zijn nicknames. Inmiddels schrijf ik onder mijn eigen naam maar mijn zoon heet nog steeds Bud (al is hij het stadium van bloemknop inmiddels wel ontgroeid) en mijn man Stud.

Als je meer wilt lezen, hier is een overzicht van 4 jaar schrijfsels.

Populaire berichten van deze blog

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Het is grappig hoe dingen kunnen gaan. Tenminste, als je er later de grap van inziet. Tegeltjeswijsheden zijn een soort kapstok waaraan je vanalles kunt ophangen. Maar het kunnen ook dooddoeners zijn. Zo is er deze 'wijsheid' die ik de laatste tijd vaak in de kerk heb gehoord: Als er een deur sluit in je leven, zet God vaak een raam open. 

Ik heb zelf geen hele diepe gevoelens bij deze tekst. Hij werd bij ons thuis niet gebezigd. 'Niet zeuren, wij doen niet aan dichte deuren', zou voor mijn ouders een toepasselijker spreuk zijn. Toch kwamen, na het open-deurbeleid van de jaren '70, bij hen óók diverse soorten sloten, dievenklauwen en ander hang- en sluitwerk aan deuren én aan ramen.

Heel toepasselijk is in dit licht de enige tegeltjeswijsheid die daadwerkelijk op een tegel bij ons hing:

De mens wikt, God beschikt.

Deze tegel hing er overigens niet om de spreuk, maar om het mooie tegeltje en ook een beetje om de ironie jegens de God waar mijn ouders niet in zeiden t…

Zeven werken van barmhartigheid

Wie kan de zeven werken van barmhartigheid opnoemen? Lambik probeert daar achter te komen in 'De Zeven Snaren' uit 1967. Anno 2016 is barmhartigheid het onderwerp van een heilig jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Ook is het het thema van een bijeenkomst van de kerk voor kinderen.

De eerste twee lukken nog wel. De hongerigen voeden, de dorstigen laven...

'De naakten kleden, de zieken bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bevrijden en de doden begraven', vult Bud aan (eigenlijk noemt hij het hele rijtje opnieuw op, want aan halve rijtjes doet hij niet door zijn autisme). Ik ben trots op hem en ga ervan uit dat hij goed heeft opgelet bij de vormselvoorbereiding.

's Avonds bij het naar bed gaan zegt hij 'Mam, zal ik je laten zien waar ik de zeven werken van barmhartigheid geleerd heb?'. Graag, zeg ik en verwacht dat hij aankomt met het vormselwerkboek.

'Dat komt van de heks van Suske en Wiske', zegt Bud en vist het exemplaar van '…

Amoris Laetitia, een eenvoudige Nederlandse vertaling I

De vreugde van de liefde
brief van de paus over huwelijk en gezin

Maar wie probeert vandaag de dag huwelijken te versterken? Wie helpt gehuwden hun problemen te overkomen, helpt hen bij de opvoeding van kinderen en, in het algemeen, wie bemoedigt de stabiliteit van de huwelijksverbintenis? (52)

Graag schijn ik in een deel of vijf zeven mijn licht over deze recente brief van de paus. Ik blijf zo dicht mogelijk bij zijn woorden (ahum de engelse vertaling daarvan), maar het moet wel goed leesbaar blijven. Dat is tenslotte wat de paus beoogt, nietwaar? Vandaag Hoofdstuk 1 en 2. Het gehele document is hier te vinden in het Engels.
Hoofdstuk 1: In het licht van het Woord
De Bijbel staat vol verhalen van families, geboortes, liefdesverhalen en familie-crises. Vanaf bladzijde één, waar Adam en Eva's familie verschijnt (Gen 4), tot aan het huwelijksfeest van de Bruid en het Lam (Openb 21:2,9) op de laatste bladzijde. Dit hoofdstuk staat vol met Bijbelverwijzingen, waar ik niet uitgebreid o…